• +31 (0)164 - 247 758
  • info@stsamenwerken.nl

“Het is hier gezellig!”.

“Het is hier gezellig!”.

Layla is 9 jaar in Nederland, in 2009 kwam ze aan bij het AZC Ter Apel in Friesland, alleen! Haar vader werd vermoord, haar moeder is vermist, een zus woont in Kenya, haar man was gedwongen in Somalië te blijven. Ze heeft ruim 6 jaar in het AZC gezeten, heeft er haar inburgering gedaan en gehaald.
Drie jaar geleden is ze in Bergen op Zoom neergestreken. Een jaar later heeft haar man zich bij haar gevoegd. Hij volgt momenteel Nederlandse taal lessen aan het Zoomvlietcollege.
Layla zelf volgt twee ochtenden per week de lessen Nederlands die bij Stichting Samen Werken via het Taalpunt worden gegeven. Haar beheersing van de taal was wat weggezakt. Nu na een jaar is ze enorm vooruit gegaan. Een knappe prestatie voor iemand die in haar eigen land door de oorlog slechts één jaar basisonderwijs heeft gehad.
Layla heeft het prima naar haar zin bij Stichting Samen Werken, ze lacht veel en ze wil overal aan meedoen. “ Het is gezellig hier”, zegt ze.
Een ochtend in de week is ze te vinden in het naaiatelier, waar ze les krijgt in kledingherstel, maar waar ze ook leert zelf kleding te ontwerpen en te maken. Ze is bezig een overhemd voor haar man te maken.
Daarnaast volgt ze een training in de schoonmaak, ze hoopt hiervoor binnenkort een certificaat te behalen. Mogelijk gaat ze daarna zelf mensen intern opleiden om schoon te maken.
Layla zou graag weer gaan werken, in Somalië werkte ze een tijd op de groenteafdeling van een supermarkt. Hier wil ze graag werken als schoonmaakster.
Ze beseft dat ze daarvoor nog wel heel veel ervaring zal moeten opdoen, de stichting begeleidt haar daarbij. Daarnaast is ze zich ervan bewust dat ze aan haar Nederlands moet blijven werken. Wat dat betreft is het fijn dat haar man ook bezig is met het leren van de taal. Zo kunnen ze thuis samen oefenen en praten over de boeken die Layla leest over Nederlandse geschiedenis en gewoonten.
Wat ze prettig vindt in Nederland is dat man en vrouw gelijk zijn.
“Het weer in Somalië is beter, maar hier voel ik me veilig, het is hier rustig, hier kan ik de slapen zonder bang te hoeven zijn”.

 

 

 

 

 

admin